En stund med huvudtränaren

Säsong 2015 har inletts för Långås/Morups IF och laget har såhär långt 3 poäng efter 1 vinst och 2 förluster. Spelet har fungerat samtliga matcher, men några oturliga bollar bakåt, och oskärpa framåt gör att laget befinner sig i mitten av tabellen. Vi har fått tillfälle att träffa huvudtränare Christian Persson för en intervju.

”Min moderklubb är Stafsinge IF och där har jag varit hela min spelarkarriär förutom ett par klubbar i Örebro när jag bodde där”

Christian Persson är 33 år och uppvuxen i Falkenberg. Efter gymnasiet flyttade Christian till Örebro där han läste programmet Education for Coaches in football, ett tvåårigt program genom Örebro Universitet.
Spelarkarriären har bestått av en hel del säsonger i moderklubben Stafsinge IF förutom ett par säsonger i lokala Örebroklubbar under studietiden. Som tränare påbörjade Christian sin karriär i det lokala laget Hidingsta IK där han tog hand om U-laget. Efter det tog Christian över Örebro SKs lag i pojkallsvenskan vilka han tog hand om i tre år. Efter Örebrotiden flyttade Christian tillbaka till soliga västkusten där moderklubbens seniortrupp blev mellanlandningen innan säsong 2014 då han äntligen fann Långås/Morups IF, vilka han idag tränar tillsammans med Andreas ”Lillan” Johansson.
Under försäsongen har Långås/Morups IF mött lag från högre divisioner vid flertalet tillfällen, bland annat Stafsinge IF, IF Böljan, Heberg/Årsta FF m.fl. och stått upp bra spelmässigt. Tränarnas tanke med lagets spel är en balanserad, offensiv passningssäker fotboll. En fotbollsfilosofi som laget mycket väl kan infria under årets lopp, även om laget i dagsläget är en bit ifrån sin högstanivå.

”Långås/Morups IF skall spela en balanserad, offensiv passningssäker fotboll”

Christian tror inte att det är så mycket som kommer bli annorlunda med lagets egna spel i årets division 5 jämfört med division 6. Det egna spelet hoppas han kunna bygga vidare på, och då framför allt det egna passningsspelet. Det är viktigt att det inte blir för omständigt utan att laget varierar kortpassningsspel med rakare spel, bara man har en plan. Christian hoppas på att laget skall kunna utveckla passningsspelet under året så att man fortsätter skapa målchanser på det egna spelet och inte bara förlitar sig på motståndarnas misstag.
Inledningen på säsongen har gått lite i passgång, men det är inte något som man oroas över från tränarduon.
– Vi oroar oss inte att det gått lite trögt inledningsvis. Vår breda trupp och kampvilja har funnits där hela tiden. Vi vet vad som gör att vi har haft lite svårt att vinna matcher, men det är bara att jobba vidare så kommer vi garanterat ta många 3 poängare såväl för A- som B-lag, säger Christian.
Christian har hela hösten samt våren varit väldigt förtegen med sina förhoppningar på lagets placering. Efter halva säsongen tror tränarduon att laget befinner sig någonstans i mitten, så kan man sedan arbeta utifrån detta inför hösten.

Lagets kombination av en stor del äldre rutinerade spelare från högre divisioner tillsammans med lika många yngre förmågor spås bli det som kan föra Långås/Morups IF ytterligare något steg upp i seriesystemet så småningom. Från de yngre leden har Christian redan tränat en del spelare såsom Elias Johansson och Alexander Nilsson från Stafsingetiden. Han vet hur duktiga dem är och hoppas i år se Anton Johansson blomma ut.
– Han blir bara duktigare och duktigare med tiden, säger Christian och har goda förhoppningar om att få se Anton representera A-laget många gånger under 2015.

Långås/Morups IF förlorade bittert med 0-1 mot HÅFF som tränas av Björn Samuelsson. Han var en av de som via vår nystartade facebook-grupp efterfrågade en tränarintervju med er och vi har förstått att det finns en hatkärlek er emellan. Berätta gärna mer:
– Jag har ju spelat med Björne sedan jag var ungdom i Stafsinge IF. Det har under årens lopp aldrig varit roligt att förlora mot honom, varken på träningar eller nu när vi representerar olika klubbar. Han var en ettrig spelare som spelade lika mycket fotboll med fötterna som med munnen, något man även kan höra tydligt nu när han står bredvid planen som huvudtränare för HÅFF i division 4. Jag minns speciellt ett tillfälle då vi spelade en inomhuscup med Stafsinge IF när vi hade Magnus Haglund (numera huvudtränare IF Elfsborg) som tränare. Det var helt knäpptyst i hallen, och motståndarna rullade bollen på egen planhalva. Helt plötsligt hör man Björn högt skrika ”han är nervös” om motståndaren med bollen. En väldigt rolig historia om man tänker på att spelaren lugnt hade bollen på egen planhalva och inte var utsatt för press.

Denna härliga anekdot får avsluta intervjun. Imorgon möter Långås/Morups IF Rolfstorp/Skällinge hemma på Ryevi i Långås 19.00. Vi hoppas så många som möjligt dyker upp och hejar fram en ny 3-poängare till LMIF.

En stund med huvudtränaren

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>