Berth Svensson, en av själarna bakom LMIF

I alla föreningar som mår väl krävs engagerade personer vid sidan av planen. För ett par veckor sedan hade jag förmånen att träffa en av dem som figurerar i Långås/Morups IF.
Berth Svensson innehar idag kassörrollen i Långås/Morups styrelse, men vi som spelar i föreningen vet att han gör mer än så. Han är en av dem som ser till att vi får tvättade träningskläder inför varje träning och match, snyggt och prydligt upphängda och ordnade varje gång. Det är nog inte särskilt många föreningar i division 5 där detta förekommer.

”Berth Svensson var under sin fotbollskarriär en snabb vänsterytter”

Berth Svensson är 73 år gammal och pensionär boendes i Falkenberg. Under sitt yrkesverksamma liv arbetade han under 30 år i Arla i Falkenberg. Under 2 år (1964-1966) arbetade han dessutom som pentryman på båten Gripsholm som gick mellan Göteborg och New York. Förutom dem resorna har han åkt jorden runt, Afrika runt, samt ett gäng Västindienresor. Ett av Berths varmaste minnen från denna period vad när han som lagkapten tog sig och Gripsholms personal till en tredjeplats i världscupen för båtar.
Kärleken till föreningen har han fått genom att han är uppvuxen i samhället Långås där han spelade för Långås IF. Under de åren Berth var aktiv fotbollsspelare figurerade Långås IF i division 6-7, även om man då och då tog sig upp i division 5 (lägst divisionen förr var div.7). Som spelare hittade man Berth ute på vänster mittfältsposition där han drog nytta av sin snabbhet.

”Roland Johansson är föreningens duktigaste spelare genom tiderna”

Berth har varit engagerad i föreningen i olika styrelseuppdrag sedan 1986. Innan dess hade han tio år ledigt från föreningen då han bodde i Halmstad. Under sina många härliga år i föreningen har han fått äran att se en hel del mycket duktiga fotbollsspelare fostrade i Långås IF. Den duktigaste i Berths ögon är Roland Johansson som försvann som 18-åring till Halmstad BK. Men det är viktigt att inte glömma andra framgångsrika spelare såsom Patric ”Långås” Andersson (IFK Göteborg, AIK) och Ingvar Mick Karlsson som lämnade för dåvarande lokalkonkurrenten Morups IF (div.3) och sedermera IF Böljan och Varbergs BOIS.
Berth har också många fina minnen från de otaliga fotbollsresor/träningsläger som gått till Danmark, Finland, Tyskland och England. Berth minns framförallt den båtresa som man gjorde med föreningen till England för att flertalet spelare och ledare blev åksjuka på vägen.

Den stora skillnaden på Långås/Morups IF detta år jämfört med truppen 2013 då man också tog sig upp i divison 5 är kvaliteten på materialet. Berth hoppas att träningsstatistiken och sammanhållningen gör att såväl A-, som B-lag kommer ge goda resultat rent spelmässigt. Kombinationen av många unga spelare med de äldres rutin gör att Berth tror att en topp-3 plats in är omöjligt för såväl A-, som B-lag.

”.. och jag har väldigt små förhoppningar om att det någonsin kommer ske..”

Meddelandet ”Inga vrängda strumpor i smutstvätten” blir vi i seniortruppen påminda om varje vecka på olika sorters anslag på Ryevi. Berth kan inte minnas att seniortruppen lyckats lämna in en korrekt smutstvätt någonsin, och förhoppningarna att det kommer ske är små hos vår kära kassör. Med dessa ord får vi tacka för den trevliga pratstunden, och från seniortruppens sida riktar jag ett stort tack för allt arbete som du och alla andra klubbsjälar gör för föreningen Långås/Morups IF. Under säsongen hoppas vi kunna få växla ett par ord med några av de andra härliga personer som engagerar sig i föreningen såsom Leif Thell m.fl.

IMG_9278

IMG_9279

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inga vrängda strumpor i tvätten”-meddelandet har tagit sig hela vägen hem till seniorspelarna.

Berth Svensson, en av själarna bakom LMIF

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>